Ska det vara så jäkla svårt att fatta

Och här har vi nu ett utmärkt tillfälle för tredje världen med Afrika i spetsen att äntligen kunna komma på fötter. Fattiga länder där jordbruk är huvudnäringen måste ju jubla över detta.

Ändå kommer det svarta rubriker om att "den där miljövänliga etanolen minsann höjer matpriserna". Idioti!

Till att börja med utgörs stor del av Europas etanol av kasserat och EU subventionerat franskt och italienskt vin som ingen vill ha. För det andra har USA och Europa infört strafftullar på utländskt vete och korn för att skydda det inhemska jordbruket som annars skulle dö ut på grund av billigare spannmål från Asien och Afrikar.

Detta har fått till följd att bonden i Afrika inte kan sälja sitt vete i Europa och därför blir det mer lönsamt för honom att lägga ner, leva på av Europa skänkt livsmedel och börja göra något annat mer lönsamt.

Nu vill jag inte på något sätt verka som om jag är emot bistånd, men där finns en problematik med dels korruption och dels nyss nämnda jordbruksdito.

Med andra ord, slopa protektionismen i jordbrukspolitiken, köp in vete från Afrika, satsa pengar på att bygg upp en fungerande infrastruktur och och skapa på så sätt en fungerande ekonomi i detta av vita européer från misskötta land.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Blogglista.se Bloggar.Topplista.se - topplistan med de bästa bloggarna - lägg till din blogg du också! Affärsverksamhet bloggar Allmänt