Bloggen fyller en månad

Imorgon startades Misantropisk.blogg.se för en månad sedan. Ett tack till alla er som läst och kommenterat.

Som mest har bloggen haft 25 besökare på en dag och snittat 6,5 besökare dagligen.

Och nu fortsätter vi arbetet.

Bästa laget vann - äntligen

Det är sällan som bästa laget med den bästa fotboll vinner en turnering. Nu har det äntligen hänt. Grattis Spanien.

Eftersom det numera går tretton sportjournalister på varje fotbollsspelare ska jag inte skriva mer, förutom att påpeka ett stort faktum till att Spanien vann.

De hade råd att vila sina bästa spelare i sista gruppspelsmatchen. Därför var de piggar mot både Tyskland och Ryssland. Därför vann de EM.

Naturligtvis hjälper det om man har några av världens bästa fotbollsspelare i sitt lag.

Sergio Ramos, Xavi Hernandex, Fabregas, Iker Casillas, Fernando Torres och framförallt den bästa av dem alla;

Marcos Senna

Menlösa Expressen - att medialisera en skandal

Expressen, expressen, expressen. Kan ni hitta en enda nyhet som ni inte lyckas få till att handla om er själva. Ger mig tusan på att ni snart kommer ta åt er äran för att svenska folket mejlbombat riksdagen. "Expressen bakom folkstorm" eller något i den stilen. Fruktansvärt meningslöst.

Meningslöst eftersom många av de politiker som nu får ta emot mejl inte har haft något med lagen att göra. Jag tycker precis som många andra att detta är en lag som man borde vara emot om man är riksdagsman i en av de bättre demokratierna i världen. Men sanningen är ju den att varje riksdagsman har sitt specialområde och denna berättar sedan för sina partikamrater om vilken linje som är partiets linje i frågan och sedan röstar man efter det. Så är det i alla frågor.

Därför förstår jag, även om jag inte håller med om, fp:s sakkunnigas kritik av Camilla Lindberg som så vitt jag förstår inte suttit med i någon instans som tagit fram lagen. Här går hon tvärtemot de sakkunniga i sitt eget parti eftersom hon inte tyckte att lagen var någon bra idé. Starkt tycker jag, oerhört uppkäftigt, tycker nog hennes partikollegor. Framförallt de som satt sig in och skapat lagen. De tänker säkert "hur kan hon påstå att hon känner till detta bättre än oss". Prestige sa Bull.

Idioti sa Bill. Idioti att skicka massmejl till riksdagsledamöter som inte hade ett dugg med lagen att göra. Det är bra att ledamöterna får reda på vad folket tycker om lagen. Men det behöver de bara öppna en tidning för att göra. Att mejlbomba riksdagen får bara en följd. Att de slutar läsa sina mejl.

Nej, rikta in all kritik mot de ansvariga lagskrivarna i dessa fall och de som bestämde sitt partis linje i frågan.

Ska vi tvinga folk att skilja sig eller?

Och genast sköt antalet skiljsmässor i Sverige i taket.

Alla är väl överrens om att förbättra situationen för barnen i Sverige, men att tvinga ekonomiskt utsatta familjer till skiljsmässa för att kunna få en bättre situation är väl knappast rätt steg att gå.

Och FRA-direktören har inte fatta någonting

Att läsa ett brev i dagens DN är till vissa delar oroande och till andra delar roande.

Till att börja med vill jag bara säga att jag personligen inte har något emot FRA som genom åren faktiskt gjort fruktansvärt mycket bra för det svenska försvaret. All kritik jag skrivit är gentemot politiker och inte mot FRA. Den häxjakt och förföljelse som verkar bedrivas på vissa bloggar tycker jag är djupt tragisk då FRA-anställda de facto inte har något med lagstiftningen att göra.

Det som oroar mig med brevet är att FRA direktören på något sätt vill påstå att lagen är legitim enbart på grund av att andra länder avlyssnar datatrafiken inom Sverige. Han fördömmer inte att utländska underrättelsetjänster avlyssnar svensk kommunikation.

Eftersom andra länder gör detta så är det okej att Sverige gör det, verkar vara parollen. Jag håller definitivt inte med och tycker det hela låter lite barnsligt, som något småbarn säger i sandlådan. "Han gjorde så, så då vill jag också göra det". Som om FRA är sura över att inte få vara med och leka med de andra tuffa och integritetskränkande barnen.

Det komiska och roande inslagen i breven är att FRA direktören verkar lite rörande upprörd över den kritik som hans myndighet fått utstå. Till honom vill jag bara säga; ta det inte personligt. Den typ av arbete du gör och den arbetsplats du tillhör är en form av yrke som alltid kommer och alltid ska vara kritiserad och hårt övervakad. Annars är jag seriöst oroad över det demokratiska samhället.

Han skriver också att vi måste lita på att myndigheterna sköter sina jobb och att de som är satta att övervaka systemet också gör det. Jag hoppas att myndigheterna gör så gott de kan och jag hoppas verkligen att övervakarna tar sina jobb på allvar och får mandat att sköta sina jobb. Problemet är att både myndigheterna och bevakarna är politiker. Vad händer om vi om 50 år har ett högerextremt parti med stort inflytande i Sverige? Ingen tror att det kan hända, men hur många hemska saker som inträffar tror man ska göra det?

Lagen ger staten obegränsad makt att övervaka sitt folk. De har inte bara rätt att övervaka, de har rätt att bestämma vad som ska övervakas och de tillsätter folket som ska övervaka systemet. Ett system helt utlämnat till politiker är inget bra system.

Läs även artikel i SvD

TT börjar med utbildningsjournalistik

Detta är en mycket intressant TT-text. Det är den första texten jag läst som kommenterar rykten som pågått i bloggvärlden. Det är inte en nyhet (betänkandet röstades igenom den 2 juni) utan en direkt kommentar till de rykten som florerar på många, även denna, bloggen.

Detta är mycket intressant och antagligen en direkt följd av FRA-debatten. Bloggare visade då att de kunde starta en mediestorm och många medier har nu börjat att aktivt söka på bloggar för att se vad som är nytt och hett, se var det bästa skvallret finns och vad som upprör bloggvärlden.

Denna typ av "mediescanning" har gjorts innan, men jag tror definitivt att den senaste debatten fått tidningarna att ta bloggens kraft att bilda opinion på allvar. Så mycket att TT känner sig tvugna att förneka rykten som florerar på Internet. Det är inte så att någon från EP:s kulturutskott sagt något om detta. Istället handlar det om att "riktiga" journalister utbildar bloggare.

En som sagt mycket intressant utveckling och antagligen kommer vi allt mer närma oss USA där bloggarna redan fått stor politisk kraft.

I framtiden kommer vi se "professionella bloggar" som ligger på speciella webbhotell där inte vem som helst kan starta en blogg utan bara de som godkänns av webbhotellet. Det kommer med andra ord finnas "seriösa" bloggportaler och "vanliga".

Fruktansvärt onödigt Sifo

Detta måste vara historiens mest onödiga Sifo-undersökning.

Vad frågar de om nästa gång? Vill du helst vara död eller levande?

Vad tusan är god ondska?

Ytterligaren ett bevis på att vi måste ta seriösa tag för att förbättre utbildningen i detta land. Vad tusan är "god ondska" för något?

Och, ja, just det - folk borde kunna stava till både "good" och "god".

Men jag tror faktiskt att tatueraren kan ha gjort ett slarv fel. Hur många har inte varit på jobbet, gjort sitt arbete och låtit tankarna vandra iväg lite. Lätt hänt. Tror det var så det var i detta fallet och vips hade hon börjat på d:et före det andra o:et.

När jag gör fel i mitt yrke trycker jag på backslash. Vad gör man som tatuerare?


Jag är definitivt ingen feminist

Aldrig någonsin har jag sagt att jag är feminist och det av en mycket enkel anledning. Enligt min mening är feminister människor som strävar efter att kvinnor ska ha det så bra som möjligt. Jag vill att alla ska ha det så bra som möjligt. Alltså, jag helt och fullt för jämnställdhet, men definitivt ingen feminist.

Därför blev jag otroligt glad när jag läste Aftonbladets artikel om en skola som hindrar sina kvinnliga elever från att bussvissla åt byggarbetare. Fullständigt lysande. Detta är ett tydligt tecken på att jämnställdheten är på uppgång. Om byggarbetarna, som vid flertal tillfällen världen över anmälts för sexuella trakasserier, inte får vissla, ska damerna inte heller få vissla.

Sen är det ju frågan exakt hur viktigt det är att via mejl hota sina elever med avstängning bara för att de råkar uppskatta synen av byggarbetare. Jag tror inte heller byggarbetarna har något emot denna typ av uppvaktning, på samma sätt som jag tror att en del kvinnor inte har något emot när en byggarbetare visslar åt dem.

Vi är alla individer och ska dömas efter den vi är. Kön, ålder, hudfärg och religion ska inte vara avgörande. Därför är jag för jämnställdhet. Inte att kvinnorna ska ha det bäst.

Får skit när de bryter mot lagen och när de följer lagen

Det är inte lätt att vara politiker. Först fick de skit när de bröt mot lagen och inte betalade TV-licensen. Nu får de skit för att de håller sig inom lagen och drar av för hushållsnära tjänster. Tydligen får man som politiker skit oavsett vad man gör med lagen.

Har hört många som kallar politiker för idioter under den senaste månaden, ja innan också för den delen. Därför tyckte jag det kunde vara på sin plats att här och nu citera Hjalmar Söderberg. Citatet ska inte ses som någon nedvärdering av politiker, snarare som en förklaring till varför riksdagen ser ut som den gör.

"Det är inte så konstigt att majoriteten i riksdagen är idioter,
med tanke på att majoriteten av folket är de också."

Jag vet inte om detta är ordagrant. Om någon ser att fel begåtts i citatet, vänlig kommentera och rätta till det.

Konstigt att inga grannar har klagat på masterna

En typisk Aftonbladet nyhet. "Här spionerar FRA på mejl." För det första så spionerar nog inte FRA på mejl. Spioneri är något som sköts i lönndom och eftersom det inte finns en enda svensk med TV, Internet eller radio som inte hört talas om FRA så handlar det knappast om något som sköts diskret. Sedan förstår jag inte nyheten. Att FRA spionerar har vi vetat länge. Och att de sitter någonstans och gör det är väl självklart. Eller trodde Aftonbladet att FRA var små rymdgubbar som inte fanns på jorden? Märkligt.

Tycker det ser riktigt mysigt ut där i träddungen. Har själv alltid velat ha en liten stuga på Gotland. Verkar så trivsamt.

Konstigt dock att det inte blivit någon grannfejd mellan gotlänningarna och FRA. Här i Skåne skriks det högt när någon får för sig att sätta upp ett litet vindkraftverk. Vad sa grannarna om de där meterhöga masterna?


Naivt att tro att avlyssning inte förekommit tidigare

Självklart är FRA:s personal redan på plats. Det är naivt att tro att denna typ av avlyssning inte redan förekommit. Enda sedan 2001 har personal antagligen avlyssnat på det ena och det andra. Men först nu kan de öppet använda sig av informationen.

Varför är då FRA-lagen viktigt om denna typ av integritetskränkning redan skett. Främst av två skäl. Det första är att man nu på riktigt från regeringshåll tagit avstånd från att den personliga integriteten är en av grundlagen skyddad rättighet. Det andra är att man nu kan börja använda sin information att köpslå med.

Eftersom lagtexten ger svensk regering rätt att själva fatta beslut om vad som ska anses vara hot mot landet Sverige så kan ett scenario se ut på följande sätt:

USA vill ha ut IP-adresser och namn på samtliga svenska medborgare som under perioden 1 januari till 30 juni laddat ner något via torrent-klienter. Om inte USA får detta hotar de, högst inofficiellt Sverige med handelsblockader. Således ett hot mot Sverige och dess ekonomi. Ett hot mot landet. FRA får nu via den nya lagen rätt att hämta ut denna information från sin avlyssning. USA, där en hel del av framförallt demokratiska kongressledamöter valts in med pengar från Hollywood, ger denna information till Warner, Virigin och så vidare som stämmer flera 100 000 svenskar på mångmiljardbelopp. I utbyte mot denna information får Sverige veta vilka hot som USA plockat upp som riktar sig mot Sverige. Jag gissar att de inte är så många.

Självklart är detta inte det lagen är designad för att göra, men den säger heller inget om att det jag precis beskrivit skulle vara olagligt. Regerigen får själva välja vad som kan räknas som hot mot Sverige och underrättelseutbyte länder emellan har pågått sedan människan för första gången lärde sig tala.

Det är lätt att säga att man nu för första gången har lagstadgat ett område som tidigare varit en juridisk gråzon och på så sätt försöka rättfärdiga lagen. Men en olaglig dumhet är inte mindre dum bara för att den blivit laglig. Snarare tvärtom.

Bloggare måste ta sitt ansvar

Jag har under en tid arbetat både på webbtidningar och på vanliga tidningar. Det lär man sig en hel del på. Framförallt lär man sig att ta folk. Detta kan vara en vanligt samtal till redaktionen:

- Redaktionen
- Ja, hej. Du, vad fan skriver ni i er blaska. Sidan 2 idag. Det är så man blir förbannad. Ja, jag brukar inte svära med det här är för jävligt.
- Vad är det som ni retar er på?

Oftast följer en uppräkning av fel som mannen, det är oftast män, hittat i artikeln. Oftast är det saker som sägs som han inte håller med om. Ren politik alltså. När man sedan förklarar att tidningen i sitt redaktionella material inte tar ställning för eller emot något utan bara presenterar det folk berättat för tidningen får man ofta hör att artikeln är vinklad, att den inte speglar verkligheten och att mannen nu minsann ska "säga upp sin prenumeration på den här jävla skvallerblaskan". Något han senare inte gör.

Varför skriver jag nu detta? Jo, med anledning av Henrik Alexanderssons inlägg och DN:s artikel om EU:s BB (bloggbevakning) så kan det vara bra att beskriva varför ansvariga utgivare finns. Om någon känner sig förfördelad ska denna någon ha rätt att säga vad den tycker. Om till exempel blogg A säger att person B är en sönderknullad hora, så ska person B kunna både stämma blogg A för förtal och om person B inte vill göra detta, ha rätt att svara på bloggen. Det krävs alltså att någon tar ansvaret för det som skrivs.

Detta går inte idag eftersom många bloggare skriver under psevdonym. Därför behövs en ansvarig utgivare till bloggarna. Om detta sedan är webbhotellet som tillhandahåller bloggen eller bloggaren själv är upp till framtiden att utvisa.

Precis som Alexandersson skriver går det idag att kommentera direkt på bloggarna, men eftersom bloggaren själv kontrollerar vilka kommentarer som ska synas så är inte detta något som i praktiken kommer skydda människor från förtal.

Jag håller dock med Alexandersson om att mycket i lagen är ren idioti. Samtidigt speglar lagen det faktum att vi i Sverige har en av Europas absolut mest liberala mediarapporteringar. Vi tycker detta är ett stort steg, medan länder som Spanien, Italien och Grekland inte alls tycker detta är något konstigt.

Förhoppningsvis går inte lagen igenom. Och jag hoppas också att den kommer skapa debatt om bloggarens integritet och ansvar. Får man göra vilka personpåhopp som helst i en blogg? Hur är det med hets mot folkgrupp och förtal? Ska detta tillåtas på bloggar?

                        Tillägg: Har efter att ha läst svar på texten insett att den går att tolka som om jag är för offentlig registrering av samtliga bloggare. Detta är definitivt inte min åsikt. Vad jag menar är att det måste bli enklare att få bukt med oseriösa och hatiska bloggare som använder yttrandefriheten på Internet för att föra fram sin propaganda. Om yttrandefriheten missbrukas kommer den försvinna, därför är det viktigt att all form av missbruk kan stävjas.

Dåliga rådgivare, FRA och en bortkollrad Maud

Utanför fönstret regnar det. Klockan har precis passerat nio och eftersom jag är ledig borde jag väl antagligen ta sovmorgon. Speciellt med tanke på att helgen kommer spenderas med arbete på småorter i östra Skåne.

Men nu sitter jag här med en kopp te vid frukostbordet och funderar på vad det är som hänt med det Sverige som jag är uppvuxen i. Jag är en rätt bildad ung man, känner mig så i alla fall, men några saker som hänt under den senaste veckan har gjort att jag inte längre känner igen mitt eget land.

FRA-lagen i sig, som jag och många andra lagt mycket tid åt att debattera, är en av dessa saker. Tydligen så är det inte längre svensk regerings politik att värna den personliga integriteten. Även om jag sällan eller aldrig håller med Alliansen, så är detta ett fruktansvärt beslut. Det ska ju sägas att Socialdemokraterna inte är bättre och Mona Sahlins utspel är därför nästintill skrattretaden, även om det kan ger mig en förhoppning om att Thomas Bodström inte blir justiteminister om S vinner nästa val.

Det som förvånar är att liberala partier så öppenhjärtligt välkomnar denna typ av lag. Eller, öppenhjärtligt verkar vara fel ord med tanke på i varje fall vissa centermedlemars starka motstånd. Antagligen pågår diskussionen inom Folkpartiet Liberalerna - ett namn som idag mest känns som ironi, folkets parti är de knappast och liberal kan de ju inte ens stava till - Moderaterna och Kd också, men de sköter den mer internt.

Centerns som det verkar uppslitande interna uppgörelse får mig att grubbla över en annan sak. Kan det vara så att en så duktig politiker som Maud Olofsson helt missat sitt eget partis vilja i denna fråga? Partiet verkar just nu mer delat än Vänsterpartiet. Borde hon inte haft koll på strömningarna inom sitt eget parti? 

Att ett föredetta
kommunistiskt parti som V, tillsammans med Mp, är de enda som tycks värna den personliga integriteten, det är nog Sverige ensamma om.

Moderaternas försök att stoppa en demonstration i Stockholm är även det pinsamt. Men än mer pinsamt är statsminister Reinfeldts försök att inte diskutera FRA-frågan. Sveriges statsminister borde ha bättre mediarådgivare än vad han tycks ha. De borde talat om för honom att 1: Detta är en av vår tids absolut hetaste politiska frågor. Vi måste ha ett bra svar på varför vi behöver lagen och vi måste föra ut det i media. 2: Om vi inte kan göra detta så måste vi hålla käften. Alla uttalande vi göra kommer bara späda på och förlänga debatten.

Tydligen sa ingen detta till Reinfeldt som gick någon slags medelväg som inte fungerade alls.

Jag lider med Reinfeldt

Tror inte riktigt att detta kommer funka Reinfeldt.

"Men jag ville ju så väl med denna lilla lagen. Men ingen förstår mig. Buhu buhu."

Jag lider dock med honom. Han har totalt missbedömt FRA-lagen, hans ungdomsordförande hotar lämna partiet, alliansen knakar i fogarna och opinionssiffrorna rasar. Till råga på allt har han partivänner som försöker stoppa demonstrationer, en alliansvän som vill stoppa bloggare och en omröstning i riksdagen om ett EU-fördrag som inte svenska folket vill ha.

Vet inte om han gråter sig till sömns. Det hade jag gjort.

Förlegad kvinnosyn svår att göra uppror mot

Att unga kvinnor tvingas till smärtsam intimkirurgi på grund av sina föräldrars eller släktingars förlegade kvinnosyn är direkt förkastligt. Om det görs av fri vilja, okej. Men att tvingas till det är hemskt!

Det är helt förståligt att unga kvinnor inte vill bli förkastade eller utskämda av sina släktingar. Dessutom ligger tanken på hedersmord inte långt borta. Kan inte mycket om hederskulturen i dessa länder, men jag antar att en bortgift dotter som sedan inte visar sig vara oskuld inte ligger så högt kurs hos hederskrävande idioter. Tack och lov för att inte alla från dessa länder är sådana.

Sanningen är den att jag som svensk kan förkasta detta hur mycket som helst och säga ungefär de sakerna jag skrivit här ovan. Det hjälper inte. Jag som utlänning i dessa sammanhang begriper mig inte på denna kultur och min kritik tas därför inte på allvar.

De som kan och måste göra något åt detta är kvinnorna och männen inom denna kultur. De måste säga att de inte accepterar detta. Kvinnorna måste säga nej till att gifta sig av tradition, med män som tvingas in i samma kultur av sina föräldrar. Annars bryts aldrig mönstret.

Och om mönstret inte kan brytas i Danmark, då ser jag ingen chans till att de kan brytas någon annanstans heller.

Det som är jobbigt med sådana här saker är att ett parti som Sverigedemokraterna kommer plocka än fler röster när det kommer fram att en del av de här operationerna görs med skattepengar.

Kom då bara ihåg att det inte är pengarna som är viktiga i det här sammanhanget. Det är de unga kvinnorna. Och de kommer känna sig tvingade att göra operationen, oavsett var de tvingas göra den. Deras problem och våndor försvinner inte. Det är det som är det riktiga problemet.

Protestvisa mot FRA-lagen - upp till kamp!

Protestvisa för FRA-lagen

Vår rätt att tala, helt brett och fritt
Är nu helt väck, tack alliansen.
Den frihet som, var din och min,
är nu en del av FRA-ruljansen.

Allt det du säger, allt det som skrivs.
Ja, du blir avlyssnad och tolkad.
Många murar kring vår frihet rivs
och vår grundlag blir allt mer urholkad.


Hela visan finns här!

Länkar till lite skojiga tidningsartiklar i ämnet:

Sahlin vill riva upp lagen 1

Sahlin vill riva upp lagen 2

Alla invandrare är skattesmitande, kvinnomisshandlande och könsstympande monster

Sverigedemokraterna är inte nazister, de är bara vanliga idioter.

Tror jag använt mig av den devisen i snart fem års tid. Jag står för den fortfarande och jag tror att samtliga som läst deras partiprogram håller med. Av någon anledning tror det nämligen att grandiosa och storskaliga satsningar på äldreomsorgen, pensionärerna, skola och vård går att finansiera genom att slopa invandringen. Denna ekvation kommer aldrig att gå ihop.

Slopad invandring kommer istället, och med stor sannolikhet, minska pensionerna och försämra kvaliten inom skola, vård och omsorg. En röst på Sverigedemokraterna är alltså en röst för minskad invandring, sämre pensioner, sämre skola och sämre sjukvård.

Läs resten av inlägget.

En liten protestvisa

Protestvisa för FRA-lagen

Vår rätt att tala, helt brett och fritt
Är nu helt väck, tack alliansen.
Den frihet som, var din och min,
är nu en del av FRA-ruljansen.

Allt det du säger, allt det som skrivs.
Ja, du blir avlyssnad och tolkad.
Många murar kring vår frihet rivs
och vår grundlag blir allt mer urholkad.

För terrorn lägger vi oss ner på knä,
och börjar avskaffa principer.
Som fåraskocken säger riksdan bä,
och springer tätt ihop när det väl kniper.

Att ha modet, att säga nej
Och ha ryggrad när folket lider.
Gör ej regering vald av dej och mej.
När partipiskan den viner.

Den som vill offra lite frihet för,
att själv få känna sig mer säker.
Förtjänar ingen säkerhet och bör,
ej någon frihet hava heller.


Satt på en ö i Karlskrona skärgård och diktade tillsammans med några glada kamrater. Bjuder er nu på resultatet.
Sjung hur ni vill och när ni vill. Håll till godo.

För att någon ska hitta hit och läsa detta länkar jag till följande artiklar:

Centern agerade mot bloggare

Dagens media

MUF ordförande hotar lämna

Hans blogg fick (c) att se rött

Sverige efter den 18 juni 2008

Detta är mitt sista inlägg om FRA. Det har blivit ett par stycken under de senaste dagarna. I morgon åker jag ut i Karlskrona skärgård för att fira en, antagligen, mycket regning midsommar. Kanske möts vi på någon kobbe i regnvädret.

På onsdag kommer en övervägande del av riksdagen att rösta ja till den nya FRA-lagen som ger staten rätt att övervaka samtliga svenskar. I och med detta är den personliga integriteten omintet gjord.

Måndagen den 23 juni kommer bloggvärlden därför att åter vara tillbaka att skriva om bröst- och läppförstoringar, EM och diverse diffusa dokusåpakändisar.

Om några år kommer de första avlyssningsskandalerna börja krypa fram. De kommer växa och kommer kräva avgång av så väl försvarsminister som justiteminister. Generaldirektören för FRA kommer även han få lämna skutan.

Hackare världen över ser hur den personliga integriteten på Internet inte är värd vatten för de styrande i Sverige. Via en massiva brevkampanj slår de samfällt till på ett utsatt datum och lamslår hela den svenska Internetvärlden.

Internetföretag vägrar satsa i Sverige eftersom de vet att ingen av deras kunder är intresserad av att bli avlyssnad när de surfar på nätet. Inget företag kommer ha sina servrar i Sverige. Folk tänker sig för innan de ringer, SMS:ar eller skickar e-post till Sverige. Landet förvandlas till ett U-land vad gäller Internetteknik. Mångmiljonbelopp går omintet i skatteintäkter då flera företag som inte önskar få sin korrespodens med utlandet avlyssnad flyr landet.

Är detta bara en domedagsprofetia utan substans. Kanske, men jag tror inte att någon kan säga med säkerhet att detta inte kommer inträffa. Ändå kommer lagen röstas igenom. Varför? För att partiet är större än folket. Partiet och enighet framförallt.

Kanske är det dags för Reinfeldt att avskaffa valen. Alliansen vet ju uppenbart mycket bättre än alla de experter som tillfrågats om FRA-lagen. De vet uppenbarligen bättre än de folk som de är satta att styra. De vet bättre än alla. Borde de då inte också bestämma själva vilka som ska leda landet?

Fler bloggar:
Läs Pär Storms blogg

Pinsamt KDU!

KDU har inte hängt med i frågan om FRA-lagen. Simon Westberg uttalar sig i nättidningen Dagen och säger enligt sidan att "det är tråkigt. Vi står lite offside i den här frågan". Han menar vidare enligt sidan att han inte ser lagen som någon större fara.

Ni som undrar varför många ungdomar vänder Kristdemokraterna ryggen har här fått sitt svar. Att inte ta någon ställning på grund av en planeringsmiss och sedan påstå att avskaffandet av den personliga integriteten inte är något stort problem, det är ett svek mot en hel generation som i mångt och mycket byggt upp sina liv via SMS och Internet.

Uppmuntran till modiga riksdagsledamöter

STRID OCH VÅR.

Det finns ej ord för sången
om dem som levat glömda,
men tysta gjort sin gärning,
för smickrets visor gömda
i härens djupa led,
för dem som tåligt burit
det ingen ville bära,
för dem vars namn ha saknats
där hjältar skördar ära
och stormän glömt sin ed.

- Dan Andersson -

Länk till DN:s artikel


Birgitta Ohlsson ska rösta

Läste precis att Birgitta Ohlsson (fp) ska rösta i frågan om FRA-lagen. Jag tar därmed tillbaka följande inlägg.

Oavsett vilket som blir Ohlssons val på onsdag, bra att du engagerar dig och röstar!

Mitt tack till Norra Skåne

Som en av få centertidningar vågar Norra Skåne gå emot den egna partipiskan. Hur och på vilket sätt detta kommer kosta chefredaktör Hammarqvist i framtiden är för tidigt att säga, men om skvallret om uteslutning, utefrysning och allmän vanära i partiets kretsar stämmer kommer dommen bli hård.

Allt tyder dock på att han i sin protest kommer att stå ensam. Denna tvivelaktiga och avskyvärda lag kommer att röstas igenom, kosta vad det kosta vill. Inte ens Google kan stoppa den...

Eftersom detta antagligen kommer bli ett av mina sista inlägg i FRA-debatten så tänkte jag ägna några rader åt att filosofera.

Lagen har äntligen kommit ut i de stora medierna, men folket verkar i det närmsta oberörda. De jag talat med rycker på axlarna och säger "jo, men så är det ju. Inget vi kan göra något åt. Lagar drabbar ju alltid oskyldiga. Vad spelar detta för roll?" Detta är den typ av människor som alltid blir upprörda över något först när de drabbar dem, men ändå? Varifrån kommer denna likgiltighet inför statens makt att övervaka sin befolkning?

Är det kanske vi här i bloggvärlden som är de udda fåglarna? Är det vi som är upprörda helt i onödan? Vilka är konstiga, vilka är normala?

Skickar jag ett brev vill jag inte att någon ska läsa det, förutom den som är mottagare. Kanske är jag knäpp. Men sån är jag.


Alla invandrare är skattesmitande...

Sverigedemokraterna är inte nazister, de är bara vanliga idioter.

Tror jag använt mig av den devisen i snart fem års tid. Jag står för den fortfarande och jag tror att samtliga som läst deras partiprogram håller med. Av någon anledning tror det nämligen att grandiosa och storskaliga satsningar på äldreomsorgen, pensionärerna, skola och vård går att finansiera genom att slopa invandringen. Denna ekvation kommer aldrig att gå ihop.

Slopad invandring kommer istället, och med stor sannolikhet, minska pensionerna och försämra kvaliten inom skola, vård och omsorg. En röst på Sverigedemokraterna är alltså en röst för minskad invandring, sämre pensioner, sämre skola och sämre sjukvård.

En tredjedel av dagens invandrare är skandinaver, en tredjedel européer och en tredjedel utomeuropéer. Jag tror inte att SD är emot våra skandinaviska grannar, framförallt inte danskarna, så de får väl fortsätta flytta hit. Européerna har ju via EU, som visserligen SD är emot, laglig rätt att komma hit, så det är den sista tredjedelen som SD är emot. Afrikaner och muslimer, för, med handen på hjärtat, det är inte många amerikaner som flyttar hit.

Inget av det jag här skriver är nyheter så det förvånar säkert ingen att SD nu får över fyra procent i en oppinionsundersökning. Alla invandrare är ju som bekant skattesmitande, kvinnomisshandlande och könsstympande monster som aldrig någonsin ska få komma in i detta land. Alla som ber mot Mekka, alla som bär huvudduk och talar konstigt ska kastas ut med detsamma. De tar våra pengar, går på soc och förstör vår svenska kultur! Ut med dem! Nu med detsamma.

Jag gråter inombords. Tanken här ovanför är inte från Nazityskland. Den är inte från ett land i svår ekonomisk kris. Den är inte heller från en totalitär diktaturisk stat. Den är inte från Sudan, Rwanda eller Kambodja. Den är från Sverige 2008. Det är så ofattbart att jag aldrig någonsin kan förlika mig med den tanken.

På onsdag försvinner rätten till privatliv. I november ger riksdagen bort Sveriges röst i EU och vår rätt att ha en utrikespolitik. Tredje söndagen i september 2010 kommer Sverigedemokraterna i i svenska riksdagen.

Jag vet allvarligt talat inte vad det är för "demokrati" jag bor i längre.

Den 13:e otursdag för EU-fördraget

Det verkar nu vara klart att Irland säger nej till EU:s nya fördrag och med det borde denna karusell vara slut för den här gången.

För er som inte är så insatta så finns det borde för och nackdelar med den nya konstitutionen med namnet Lissabonfördraget.

Beslutsprocessen kommer bli avsevärt mycket snabbare. Idag kan det ta mer än fem år mellan förslag och lag. Även klarheten i vad som gäller skulle bli tydligare. Idag är unionen uppbyggd på en mängd fördrag som i den nya konstitutionen skulle samlas och göras tydligare vilket på så sätt skulle underlätta beslutsfattandet.

Där finns dock en mängd nackdelar också. Den främsta anledningen till att jag är emot är att röstningsförfarandet skulle ändras på ett sätt som gör att små länder enklare blir överkörda av de större, något som skulle missgynna den politik som förs i EU. Min andra invändning är att Sveriges utrikespolitik i princip skulle bli värdelös i detta nya EU.

Sista ordet i den här frågan är absolut inte sagt och mycket talar för att Irlands nej knappast kommer hindra Sveriges riksdag från att i höst/vinter röst igenom Lissabon-fördraget. Frågan är vad som kommer hända på Irland och vilken form konstitutionen kommer ha när den är klar.

Den där dagen igen... blunda och tänk på något annat

Så var det den där dagen i almanackan igen. Den kommer ju som bekant en till två gånger om året och är lika obehaglig alltid. Dock har årets fredagen den tretton hittils passerat obemärkt.

Det är vackert väder i Kalmar, lite blåsigt, men alldeles lagom för en promenad på staden och en fika i det fria samtidigt som en av stadens många gymnasieskolor hade sitt utsläpp och innerstaden fylldes av halvfull men hellyckliga och sjungande studenter. Fem år sedan man var där själv, ändå känns det som det var i går.

En sådan här dag gör att jag tänker tillbaka, inte bara på studenten utan även andra fredagen den tretton och minns självklart dagen för fyra år sedan då jga precis ryckt in i lumpen. Under en av många löprunder på det vackra Galgberget i Halmstad upptäckte jag en ekorre som jag följde med blicken samtidigt som jag och mina kamrater fortsatte springa. Två sekunder senare låg jag i diket, lagom omtumlad. Ekorren hade helt fått mig att glömma att se framför mig och helt plötsligt stod där en lycktstolpe som jag i full karriär rusade in i.

Lampan slockande för er som undrar. Själv klarade jag mig oskadd.

En fortsatt trevlig dag till er alla. Imorgon har jag en kompis som gifter sig. Dagen efter den 13:e sägs ju betyda tur.

Vem tusan är för FRA-lagen förutom några nissar i riksdagen?

När inte ens överlyssningens största lovsångare Säpo är för den nya FRA-lagen, då undrar jag vem tusan som är det?

Ungdomspolitiker - emot.
Säpo - emot.
Vanligt folk - emot
Oppositionen - emot
Internetexperter - emot

Några fler som ska läggas till listan?

Förlistan:

Alliansen
Marcus Svensson - ledarskribent Smålandsposten (en människa som just nu gör mig illamående över att vara journalist och smålänning)

Mer om FRA på denna blogg:

Öppet brev till Sveriges riksdag

Ryggradslösa Birgitta Ohlsson (fp)

Är partilojalitet viktigare än folket?

Kommer FRA-lagen ha någon effekt?

Ge mig er e-post, era telefonsamtal och er ip-adress

Min frihet går förlorad och inget kan jag göra åt det

Öppet brev till Sveriges riksdag

Den 17 juni kommer ni alla infinna er i riksdagshuset för att fatta ett av vår tids största principiella beslut. Detta är inte någon överdrift. Det beslut ni då kommer att fatta kommer att ha stor betydelse för våra barn och deras efterlevande.


FRA-lagen som den kallas, kommer ge Försvarets radioanstalt rätten att köra all till utlandet gående svensk tele- och datakommunikation genom sina filter. Med andra ord kommer all trafik från Sverige till utlandet vara avlyssnad. FRA kommer att avlyssna samtliga svenskar. Denna enorma kränkning av den personliga integriteten saknar motsvarighet i svensk historia.



Läs hela brevet

Ryggradslösa Birgitta Ohlsson (fp)!

Att många riksdagsledamöter på den blåa sidan våndas inför omröstningen på onsdag är förståligt. När en fråga av denna dignitet ska debatteras och röstas igenom ska det vara svårt. Det handlar trots allt om den hittills största inskränkningen i den personliga integriteten i svensk historia.

Centerpartisten Fredrick Federley är en som yttrat sin oro och vånda inför omröstningen på bland annat sin blogg. Även om jag har viss förståelse för hans oro är jag lite osäker på om Federly har rätt på sina prioriteringar när han i SvD uppger att han oroar sig över vad hans parti ska tycka om honom och hur hans karriär kan drabbas på grund av det. Låt vara att detta är skrivet av en journalist och kanske inte riktigt är hela hans åsikt, men det visar på en oroade bild av Federleys tankesätt. Parti och karriär före folket.

All heder till Federley dock som vågar deltaga och vågar vädra sin oro. Han är där, kommer till och med att hålla ett anförande under tisdagens debatt. En applåd för detta, oavsett vad han sedan kommer att rösta så står han för sin åsikt.

I jämförelse med ryggradslösa politiker som Birgitta Ohlsson (fp) som inte ens kommer att närvara, för att slippa fatta ett beslut i frågan, framstår Federley som en hjälte.

Antingen är Ohlsson feg och vågar inte ställa sig upp och säga vad hon tycker. Eller anser hon att hon inte är tillräckligt insatt i frågan för att vara med och fatta ett beslut. Om det är anledning ett är hon feg och borde skämmas. Om det är anledning två vill jag gärna veta vad som är viktigare att sätta sig in i än en omröstning som kränker, förnedrar och på många sätt omintetgör den personliga integriteten.

Är partilojalitet viktigare än lojalitet mot folket?

- Det är att ingen i regeringen ska bli arg på mig. Att ingen i de andra borgerliga partierna ska bli arg på mig.

Så citeras Fredrick Federley i dagens SvD.

Frågan som ställs är vad han är mest orolig för inför den stundande omröstningen om FRA-lagen. Hans oro är på sätt och vis betingad med tanke på den politik som alliasen fört den senaste tiden. En politik som säger att folkets vilja inte är lika viktig som partilojaliten. En politik som säger att ideologi går före vett och rätt. Partiet först, folket i andra hand. Lite som vilken totalitär högerextrem regering som helst.

Själv oroar jag mig mest över att ha en regering och riksdag som tänker mer på partiet än på sitt folks rättigheter. Vilket är nästa steg i denna avrustning? Vilken är nästa rättighet som kommer få stryka på foten i terroristbekämpningens namn?


Okända pratare överraskar alltid

Under ett par somrar har jag utnyttjat SR:s eminenta tjänst med att ladda ner sommarprogrammen för att kunna lyssna på i min Ipod. Eftersom jag alltid jobbat på ett lager med tvivelaktig radiotäckning har detta varit ett bra alternativ.

Så under de senaste tre somrarna har jag lyssnat på nästintill att sommarprogram. Varje sommar är det blandad kompott, vissa är bra, andra otroligt dåliga. En trend är dock att de program jag tycker bästa om är de där "prataren" är en för mig okänd person.

Ett av de program jag fastnade mest för förra året var Lina Sjöbergs. Jag har fortfarande inte riktigt koll på vem människan är men hon har en röst och ett sätt att tala som direkt fångade mig. Hon talade om sin uppväxt, sin avhandling och hur det var att studera teologi. Ett mycket intressant program som jag senare lyssnat till många gånger.

Året innan var det Mikael Engström, författare, som stod för ett av de bästa programmen. Det var då han bland annat avslöjade hur han hjälp till att smuggla hemlig försvarsmateriel från USA till Sverige och tvärtom. Han talade även om sin och sin fars relation. Även detta program har jag återkommit till vid flera tillfällen.

Samma sommar pratade Björn Olsen om fågelinfluensa. Mycket intressant, särskilt som vi efter sommaren 2006 knappt hört något om denna fruktansvärda sjukdom som skulle ta död på oss alla. Hotet är knappast avvärjt, men stormen har lagt sig betänkligt. Även denna "pratare" kände jag inte till på förhand, men nu läser jag allt som jag kommer över där denne man är inblandad.

Naturligtvis finns det undantag som bekräftar reglen om att bra program görs av okända människor. Jag fullkomligt älskade Filip Hammars och Fredrik Wikingssons program från 2007. Göran Zachrissons från samma år, också det mycket bra.

Vad är det då som gör ett bra sommarprogram? Självdistans, passion och lugn. Ett program där programledaren tar sig själv på förstort allvar är olidligt. Ett program utan passion är direkt sövande och en programledare som hetsar upp sig och talar skrikigt eller snabbt gör att jag slutar lyssna med detsamma.

I sommar väntar jag med spänning på Margot Wallströms sommarprogram. Idag röstar Irland om EU:s nya fördrag. Oavsett resultatet kommer det bli intressant att lyssna till Wallströms tankar kring det hela.

För övrigt...

...ska det bli intressant att se om Dolph Lundgren minns något av sitt modersmål

...kommer jag räkna hur många grodor förra UEFA-basen Lennart Johansson bjuder på

...undrar jag om Göran Hägglund kan håll mitt intresse upp i mer än en minut. Det är ungefär så lång tid som jag orkar lyssna på hans riksdagsdebatter.

...blir det intressant att höra vad KGB-översten Boris Grigorjev har att säga

...applåderar jag SR som inte bjöd in Alex Schulman som sommarpratare detta året heller

Kommer FRA-lagen ha någon effekt?

Det ska direkt sägas att jag inte är någon expert, varken vad gäller juridik, datateknik eller militär strategi. Så nedanstående bör betraktas som oinsatta, pinsamma och naiva tankar kring en lag som underteckand ej läst igenom.

Jag undrar i mitt stilla sinne om FRA-lagen kommer att ha någon egentlig betydelse. Jag undrar vilka eventuella terrorhot som kommer kunna avvärjas. Hur ser hotbilden ut mot Sverige? Finns det några terrorister som skulle få för sig att till exempel spränga Drottningholm?

Låt oss för en stund säga att så är fallet. För att planeringen inför detta dåd ska fastna i FRA:s nät måste den dels ske med e-post, inte var krypterad, inte skriven i chiffer, samt att e-posten någon gång måste passera Sveriges gränser. Det vill säga att de som planerar attentatet måste i klartext skriva i ett mejl som måste gå via servrar i utlandet för att överhuvudtaget plockas upp.

Alltså, inhemska terrorister kommer med största sannolikhet inte åka fast. Terrorister med större intelligens än en badboll kommer antagligen inte heller åka fast. Med andra ord kommer bara de åka fast som är så korkade att de i klartext skriver e-post från utlandet till Sverige eller tvärtom att åka fast. Men personliga åsikt är att de terrorister som gör detta antagligen är så korkade att de skulle åka fast i alla fall.

Lagen vänder sig inte mot inhemska terrorister så som motorcykelgäng. Dessa kommer inte omfattas av den ny lagen då större delen av deras verksamhet sker inom landets gränser. Så min fråga igen är, hur ser hotet från utlandet ut?

TV har talat om ett ökat hot mot våra trupper utomlands. Detta är inte ett specifikt hot mot just svenskar utan ett resultat av dåligt förd politik i bland annat Afghanistan som gör att landets militanta grupper börjar vädra morgon luft och blir mer aggressiva. Alltså inte ett specifikt hot mot Sverige.

Lagen kommer alltså inte skydda oss mot inhemska terrorister. Den skyddar oss inte om människor skrev mejl i kod. Och hotet mot Sverige från utländska terrorister verkar inte vara speciellt stort. Varför ska vi då övervaka samtliga svenskar? Vad finns det för anledning till att rösta igenom denna lag?

Öppet brev till Sveriges riksdag angående FRA-lagen

Sverige 2008-06-11

Ärade riksdagsledamöter,


Den 17 juni kommer ni alla infinna er i riksdagshuset för att fatta ett av vår tids största principiella beslut. Detta är inte någon överdrift. Det beslut ni då kommer att fatta kommer att ha stor betydelse för våra barn och deras efterlevande.


FRA-lagen som den kallas, kommer ge Försvarets radioanstalt rätten att köra all till utlandet gående svensk tele- och datakommunikation genom sina filter. Med andra ord kommer all trafik från Sverige till utlandet vara avlyssnad. FRA kommer att avlyssna samtliga svenskar. Denna enorma kränkning av den personliga integriteten saknar motsvarighet i svensk historia.


För att skydda oss mot främmande makt samt ett allt större och växande terroristhot menar många att denna lag är ett nödvändigt ont. För att skydda oss mot ett växande hot krävs det av oss att vi offrar lite av vår personliga frihet. Min mening är att den som är beredda att offra lite av sin frihet för att känna sig mer säker, varken förtjänar säkerhet eller frihet.


Lagen kommer med stor sannolikhet få till följd att vanligt hederligt svenskt folk börjar tänka efter när de skriver brev och talar i telefon. De vet med säkerhet att det de säger kommer avlyssnas och ingen vill gärna ha med sitt namn i akter hos FRA, lika lite som vänstersympatisörer ville bli kartlagda av Säpo.


Denna personliga censur kommer att skada den svenska demokratin hårt.


Ingen kan heller säga vad lagförslaget kommer att innebära för framtiden. När väl första dammluckan tvingast upp, vad är det då som säger att inte hela fördämningen kommer att brista. Självklart menar nog många, för att fortsätta metaforen, att dammluckan öppnas just på grund av att dammen inte ska brist. Men, ärade ledamöter av Sveriges riksdag, en öppnad dammlucka hindrar inte dammen för att fyllas på med än mer vatten.


Lagen är det första steget för att avrusta skyddet för den personliga integriteten, en rätt som tydligen inte är grundlagsskyddad. Yttrandefriheten är det däremot. Tryckfriheten likaså. Om en lag kan innebära kränkningar av dessa två friheter, är den då förenlig med svensk grundlag?


Ytterst, ärade riksdagsledamöter, handlar det hela om att ni röstar så som ni finner vara nödvändigt. Det är ni som kommer att dömas av eftervärlden. Vilket kommer vara ert arv?


Denzel Millaki

[email protected]


PS. Detta brev är inte postat till någon i riksdagen. Om någon av er som läser detta ser det som en god idé att skicka detta vidare, gör gärna det. DS.



Mer på ämnet:

Aftobladets artikel


"Alla har något att dölja"

Centerpartistens Fredrick Federleys blogg

Fler bloggar (fyller på efterhand):

Magnus Andersson

Fler inlägg om FRA-lagen på denna blogg går att finna genom att söka på "FRA"

1 111 minuters torka över - tack och lov för det!

Över 18 timmar. Så lång tid gick Zlatan Ibrahimovic mållös i landslagets gula tröja. 1 111 minuters vandring genom en öken av svår måltorka. Efter två sekunders briljans av Henrik Larsson och efter en fantastisk sträckt vrist öppnades himlen, regnet föll ner och gav liv till uttorkade, törstande svenska fans i hela Europa.

Jag har varit en av dem som mycket skeptiskt följt landslagets uppladdning inför detta mästerskap och mer än en gång har jag fruktat ett brutalt magplask i första omgången. Det är självklart inte kul att erkänna att jag har haft fel, men gårdagens match går inte att prata bort. Självklart finns det saker att anmärka på, Petter Hansson hade ett par misslyckad ingripande, Isaksson såg ringrostig ut, Alexandersson fick utgå med kramp, trots att han inte följt med i speciellt många anfall och Greklands offensiv inte direkt varit frejdig. Men det är små saker när Isaksson höll nollan, Alexanderssons ersättare heter Fredrik Stoor och Petter Hansson gör mål.

Oavsett resultatet i matchen mot Spanien så har Sverige en god chans att ta sig vidare. Det Grekland visade upp i går gör att det inte känns troligt att de kan slå Spanien i sin match vilket innebär att Sverige har råd att förlora mot Spanien så länge man tar poäng av Ryssland.

Ikväll möter mina favoriter Portugal Tjeckien. Oavsett resultat så är Nani, Ronaldo, Pépe, Nuno Gomes och de andra alltid sevärdiga.

Regnet föll över Innsbruck och Salzburg i går kväll. Kan man be om lite här hemma också? Torkan här är fortfarande inte botad här hemma.

För övrigt...

...vill jag se Tobias Linderoth först mot Ryssland, inte mot Spanien

...vill jag se Fredrik Stoor mot Spanien och Ryssland

...hoppas jag att Chippens skada inte är så allvarlig

...applåderar jag Daniel Andersson och Anders Svensson


En fantastisk lur för pratglatt folk med dåligt lokalsinne

Det verkar inte finnas någon gräns för hur mycket skräp man kan pumpa in i en liten telefonlur. GPS är det senaste i nya Iphone, efter stillbildskamera, videokamera, miniräknare, valutaväxlare, radio, internet, mp3-spelare, almanacka, väckarklocka, klocka, ordbehandling, SMS och MMS. Javisst ja, du kan ringa med den också.

1300 kronor ska grejen kosta, ett mycket bra pris må jag säga. Men jag kommer nog ändå inte köpa någon. Jag har en tre år gammal telefon från Nokia. Den fungerar alldeles utmärkt och innehåller mycket av det jag nämnt här ovan. Kontantkortet i den är dessutom en raritet, mer än 15 år gammalt. Nope, inget 3G här inte.

Ska jag till ett ställe som jag inte varit på tidigare brukar jag fråga mig fram. Mycket gammaldags, jag vet. Men många är de som vill hjälpa till och visa en förvirrad besökare till rätta. Är jag ute och kör brukar jag titta på en karta. Jo, jag vet, stenålders, men det fungerar, jag lovar.

Till alla er som tänker köpa en Iphone. Gratulerar, verkar vara en helt fantastisk liten manick. Själv kör jag vidare med min Nokia, min karta, och mitt frågvisa beteende. Tror egentligen inte jag förlorar så mycket på det.

Portugal regerar

Nu smäller det! Hittills har det bara varit en uppvärmning, men nu sätter EM igång på allvar. Gårdagens match mellan Rumänien och Frankrike var ett smakprov vad Grekland och Sverige kommer bjuda på. Dock kommer det bli två lag som spelar som Rumänien, det vill säga dubbelt så tråkigt. Slutresultat 0-1, Grekland gör mål när Alexandersson inte hinner med på högerkanten och Petter Hansson missar att markera sin gubbe i straffområdet.

EM har annars bjudit på fantastisk fotboll. Portugal, Tyskland och igår Holland visade ett strålande spel. Det kommer bli många fina matcher de kommande veckorna. Tyvärr kommer nog inte Sverige vara inblandad i en enda av dem. Jag hoppas verkligen att jag har fel.

Det är dessutom kul att vara fotbollsintresserad i dessa tider av mästerskap eftersom alla pratar fotboll. Vilken fest, med vilka deltagare du än är på kommer fotboll upp. Mycket roligare än att prata huslån, ungar och räntehöjningar. Fotboll regerar.

Jag hoppas på semifinaler med lagen Tyskland, Portugal, Holland och S....panien. Förhoppningsvis står Portugal som slutsegrare. Missa inte någon av deras kommande matcher. De är fantastiska.

Ge mig er e-post, era telefonsamtal och er ip-adress

Det finns många bra argument för och emot den nya lagen i debatten. Det finns även en hel del korkade, naiva och rent ut sagt idiotiska. Tänkte ta upp ett här och nu.

Om du inte har något att dölja, då har du ju inget att frukta. Har du varit inne på någon blogg som skriver detta så vet du att det är skrivet av en person som inte riktigt vet vad det hela handlar om.

Idag är det förbjudet för posten att öppna och läsa brev. Personligen har jag därför svårt att förstå varför det ska vara tillåtet för FRA att öppna elektroniska brev. Det behöver inte ens föreligga misstanke om brott för att FRA ska få öppna din post. Bara du har skrivit något som gör att ditt brev fastnar i datorns nät.

Detta är ju självklart ett stort och vitkigt intrång i den personliga integriteten. Något som kan få stora följder i framtiden. För när nu detta första steg är taget, att all trafik från Sverige till utlandet ska avlyssnas, vad är det då som säger att detta inte även kommer ske inom landets gränser. Det är detta första steg som kommer få agera norm i framtiden. Detta är mycket farligt.

Återigen hör jag argumentet, "har man inget att dölja". Låt mig ta fler exempel.

Inget säkerhetsnätverk har hittills varit fritt från hackare. Jag tror därför inte FRA:s datorer är fria från detta. Några överintelligenta gossar och töser kan alltså efter hårt arbete få tillgång till en stor mängd information som de sedan kan släppa ut på nätet.

Enligt lagen ska all irrelevant data raderas. Vem kontrollerar detta? Hur bra brukar det bli när myndigheter ska kontrollera sig själv?

Meddelarskyddet kommer skadas svårt. En person med god insyn i, låt oss säga JAS, kan inte längre läcka denna information till en journalist via mejl eller telefon. Denna information kommer fångas upp. Således betyder lagen i princip ett slut på meddelarskyddet.


Ni som inte har något att dölja, skicka alla er post till mig, spela in alla era telefonsamtal och ge dem till mig, ge mig ert ip-nummer så jag ständigt kan hålla koll på var ni surfar. Vill ni inte det? Men ni har ju inget att dölja. Ni litar inte på mig? Litar ni på FRA?

Aftonbladet

Fler bloggar om FRA-lagen:

Misantropisk
Resonera.se
Jinges blogg
Christer Engström
Oscar Swartz
Erik Laakso
Opassande


Hur mycket kostar stjärnskrotet på HK?

I en utmärkt artikel visar DN var de miljarder försvaret varje år lägger beslag på tar vägen. En stor eloge till DN och reporter Gunnar Jonsson som gjort artikeln möjlig, även om Jonsson i mitt tycke lägger lite väl stor vikt vid utlandsstyrkan. Den kostar mycket, men det finns annat som kostar, i jämförelse, betydligt mycket mer.

För er som är insatt i försvaret, framförallt armén vet ni att det ute på förbannden finns ett skriande behov av befäl. Framförallt är behovet av fänrikar enormt. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många befäl som kan utbilda de få värnpliktiga som nu rycker in.

Ändå visar artiklens grafik att antalet befäl idag är lika stort som när antalet värnpliktiga var dubbelt så stort. Med tanke på grafens utseende antar jag att denna siffra har varit konstant i över tio år.

Så hur kommer det sig då att vi idag har dåligt med befäl, men för tio år sedan, när det ryckte in 20 000 fler värnpliktiga än idag, inte hade det? Kort sagt, var tusan finns alla befäl?

Vore intressant att veta hur mycket stjärnskrotet på Högkvarteret i Stockholm kostar varje år. Och det vore definitivt intressant att veta vad alla majorer och överstelöjtnanter runt om i Sverige egentligen gör.

Återigen, stor eloge till Gunnar Jonsson och DN. Jag ser med spänning fram mot fler artiklar i samma stuk. Både vården och polisen får som bekant stora summor pengar från statskassan varje år. Var tar de vägen? Till bättre vård och säkrare gator går de ju inte.


Kan snön i Kiruna vara ett skämt?

Har aldrig gett speciellt mycket för imitatörer. Har inget emot dem, tycker helt enkelt inte de är roliga. Hey Baberiba-köret tycker jag i det närmaste liknar mobbning istället för humor.

Men det här är sann komik, kanske inte så mycket för imitatören utan för våra stackars norska vänner som tog det på allvar.

Blev därför konfunderad när jag läste om snön i Kiruna i morse. Kanske norrlänningarna som driver med oss andra..?

Hej mitt vinterland, nu är jag här!

I Skåne äter vi isglass idag.

I Kiruna skrapar man isen av glasen.

Men det finns säkert någon gammal stofil som säger att "Jo, jag minns 1871, då snöade det i juli! Det här har inget med de däringa klimatförändringarna att göra."

Hoppas familjen som skickat in bilderna tycker om att bada isvak...

Min frihet går förlorad och inget kan jag göra åt det.

Må yxan cirkulera, klyva ett trä. Ange våren.
Ditt enkla ting. Jag antar galen säkerhet.
Kommer riktigt i verkligheten en rättvisa?
Naturligtvis unnar äventyret rättvisan en trovärdig tid.
Så, kommer äntligen modets tid.


Efter den inledande diktningen kommer nu det viktiga. FRA-lagen kommer att precis som slutet av ordet visar bli lag. Statsfäst. Riktig lag. Verklighet.

Allt det du skriver, allt du säger, kort sagt allt du gör kommer att registreras och sparas i en databas. Innehåller dina mejl eller ditt telefonsamtal några flaggade ord kommer dessa att sållas ut och granskas extra noga.

Om det visar sig att ditt samtal går till främmande ort och du kanske, låt oss säga pratar arabiska och säger att "Israel ska bombas". Då kommer ditt samtal tydas, och skickas över Atlanten till USA som inte längre behöver ha spioner ute i världen. De anlitar helt enkelt regeringarna i respektive land för att spionera på sitt eget folk.

Allt sparas. Vem du ringer, vad du säger, vilka internetsidor du besöker, vem du mejlar, vad du köper med ditt kreditkort, var du tar ut dina pengar, varifrån du ringer med din mobiltelefon, hur länge du talar och var du står när du talar. Allt sparas.

Natten undrar.
Björnen önskar ryta.
Jakten antar rätt skepnad.
Kämpa, älska människan.
Tro enligt tiden.


Jag vill härmed uppmana alla att börja sina mejl med orden Allah är stor, all makt till Usama och låt oss spränga imperialistiska USA i luften. Vore ju kul att få FRA:s stordator att braka samman. Börja även era telefonsamtal med dessa ord.

Gå in på google och sök på terrorism, hemmagjorda bomber och skobomber en gång om dagen. Kan ju vara kul att ha något att värma upp med.

Börja skriva brev, riktiga, gamla hederliga brev, till varandra. Sluta ringa med mobiltelefon, träffas istället. Inga SMS. Tror inte bara vi kommer göra försvaret och regeringen förbannade, tror vi kommer må mycket bättre av det också. Och göra alla brevbärare glada.

Lagen är inget vi kan göra något åt, framförallt inte eftersom merparten av svenska folket stödjer den. Vad är väl lite uppoffrade frihet för större säkerhet?

Vill bara påminna om vad en vis man sa (har glömt bort vem). "Them who is willing to give up som libertys to feel more safe deserves neither liberty nor saftey."

Till sist, hej du glade FRA:are som läser igenom detta meddelande! Välkommen att höra av dig! Du kommer ju direkt efter detta utan problem ta reda på mitt namn, min ålder, vid vilken dator jag skrivit detta, vem som äger dator, står för bredbandsuppkopplingen (kan hjälpa dig med att denna person inte är jag själv), hur länge det tog mig att skriva detta och vilka sidor, telefonsamtal och mejl jag skickat under tiden. Mycket nöje!

Läs bloggar skrivna av smartare och mer insatta människor än jag:

Opassande - Riksdagen sviker svenska folket

Oscar Swart - FRA-lagen och självbestämmande

Cattis blogg - Passa dig!

RIP

Aftonbladets lilla snedsteg in på riksdagsnyheter är nu upprättat när de återigen skriver om lite riktiga nyheter, Linda Rosing. Denna fantastiska människa som har gjort så mycket nytta i världen.

Jag vet inte varför och är känd, förstår inte att hon är känd och begriper inte att välavlönad journalister på Sveriges största kvällstidning lägger sin tid på att skriva om henne.

Lämna henne i fred, inte på grund av att det är synd om henne, utan på grund av att hela cirkusen bara är löjlig.

May she rest in peace.


Hata domaren - då får du kommentera EM-finalen

TV4:s beslut att låta Robert Perlskog kommentera EM-finalen är inte bara ett hån mot oss fotbollsälskare utan ett slag i ansiktet på allt vad sunt förnuft heter. Gårdagens match fantastiska match mellan ett tappert kämpande Polen och ett vackert spelande Tyskland förstördes till stor del av Perlskogs ständiga påhopp på den norska domaren.

De få gånger Perlskog berömde norrmannen var de gånger som den alltid like emenente Jens Fjellström hann före Perlskog i kommenteringen. Annars lät det på följande sätt:

En polsk spelare på mitten av egen planhalva försöker rensa undan bollen, denna tar på en tysk spelares hand. Polen behåller bollen under kontroll och kan istället för att rensa bollen spela sig vidare. Domaren, som låter spelet gå vidare just på grund av att Polen har fördel av bollen och för att han inte i onödan vill avbryta spelet, får då följande kommentar av Perlskog. "Nämen, nu måste han väl ändå blåsa av matchen, det är ju inte handboll vi spelar." Fjellström sitter tyst bredvid och kommenterar inte närmare Perlskogs utspel.

Att TV4  inte har några ordentliga kommentatorer är otroligt med tanke på den massiva armada av fotbollsmatcher kanalen fogar över. Spanska ligan, Serie A, Allsvenskan, fotbolls-EM och damallsvenskan förtjänar alla bättre kommentering än den TV4 erbjuder.

När de sedan ger finalen i ett av de största mästerskapen till en svamlande domarhatare så kan man bara anta att det sker som tack för lång och trogen tjänst.

VM-finalen om två år kommer kommenteras av Peppe Eng.

Den journalistiska dekadensen

Kom just att tänka på en sak angående den nyss upptäcka debatten om tidelag.

Tänk att svenska medier är så dåliga på att bevaka riksdagsdebatterna att det måste komma ut klipp på you-tube innan det uppmärksammas vad som beslutas i Sveriges högsta beslutande organ.

Men, det är ju inte silikonbröst eller dokussåpor det handlar om, så vi får väl ha förståelse.

Mer om debatten

Till Gubben

Till Gubben som skrivit en kommentar till Kvinnor är idioter.

"Who's the biggest fool? The fool or the fool's followers?"

Spelad indignation i lönlös debatt

Till att började med kan man ju undra varför tidningar väljer att dra upp en, månadsgammal debatt och göra nyheter på det. Nyhetstorka antagligen... Men okej då.
Tänk att politikerna måste dra upp sex i talarstolen för att få tidningarna att skriva om det! Jag har inte sett eller läst ett enda utdrag från en debatt i riksdagen på otroligt länge och när jag äntligen, äntligen ser att det står något om riksdagsdebatten så handlar det om sex. Och inte ens vanligt sex, utan tidelag.
Jag tror alla är överrens om att sexuellt utnyttjande av djur är lika avskyvärt som sexuellt utnyttjande av något annat. De båda kombatanterna i debatten, jordbruksminister Eskilsson och socialdemokraten Monica Green, har inte någon som helst divergerande åsikt i detta fall. Monica Greens illa spelade indignation när hon får höra jordbruksministers uttalande är skrattretande.
Vad jordbruksministern måste göra, till skillnad från Green, är att se till gällande lag och vad polisen faktiskt kan göra åt detta avskyvärda brott. Han måste dessutom se till vad denna typ av lag har för rejell betydelse. Därför valde han att nämna några exempel.
Kanske borde han inte ha gjort det, men nu gjorde han det och har lyckats bli citerad på en hel rad ställen. Jag håller med Monica Green om att jordbruksministerns exempel inte bara var opassande utan även direkt dåliga. Låt mig ge några andra. Om en hundägare kysser sin hund på nosen, räknas det som sexuellt ofredande? Om en annan hundägare klappar sin hund på magen, ska de räknas som sexuellt utnyttjand?
En lag är inte, som Monica Green gör gällande, ett ställningstagande från samhället. En lag som inte går att upprätthålla är en dålig lag och en lagbok full med dåliga lagar är en dålig och obrukbar lagbok.
Det är just på grund av detta som Monica Greens parti aldrig drivit igenom lagen när de suttit vid makten, vilket har varit under större delen av de 60 år som tidelag inte varit förbjudet i Sverige.

Läs hela debatten från riksdagens hemsida (en sidan vars besöksantal skjutit i höjden oroväckande mycket i och med det här)


Idioti att tvinga folk till massfirande

Började nationaldagen med att springa en halv mil. Inget går upp emot en löptur i strålande solsken för att få igång kroppen. Käkade frukost med flickvännen och satte mig sedan vid datorn för att ta itu med lite jobb som blivit liggande och kolla runt vad som händer i världen.
En hel del människor är upprörda över att vi inte firar nationaldagen ordentligt. Norrmännens fanatiska 17 maj firande nämns alltid. Några menar att svenskarna skäms över att vara svenskar. Något jag inte tror det minsta på.
Många andra menar att man inte kan tvinga på folk traditioner. Det tror jag desto mer på. Att fira nationaldagen är inte något man kan tvinga folk till och egentligen så ser jag nationaldagen som röd dag som en mindre lyckad idé.
Under hela min skoltid hade vi en hel del skolavslutningar på just nationaldagen, något som gjorde dagen synnerligen lycklig och värd att fira. Idag är det som bekant ingen som slutar skolan den 6 juni.
Att svenskarna skulle skämmas för att vara svenskar är rent trams. Om ni inte tror mig så gå ut på stan och se hur det ser ut när Sverige spelar sin öppningsmatch i EM.

Firande av diverse högtider tar tid att lära sig. Om 50 år kommer nationaldagsfirandet att se helt annorlunda ut. Kanske till och med större än i Norge.

En vinst för svensk hockey

I och med Detroits seger i Stanley Cup har Europa för första gången fått en segerrik lagkapten. Han kommer inte från Tjeckien, Slovakien, Finland eller Ryssland. Han är svensk och heter Nicklas Lidström.
Diskusionen om vem som är Sveriges bästa spelare genom tiderna är därmed avslutad. Salming var stor, Forsberg större, Sandström, Nilsson och Lindbergh fantastiska spelare men ingen är mer tongivande och mer framgångsrik än "Nick" Lidstrom.
Fyra Stanley Cups, lika många Norris Trophy (han kommer garanterat vinna en i år också) och dessutom kapten i NHL:s bästa lag. Superlativen räcker inte till.

Detroits seger är dessutom en seger för svensk hockey. I laget finns flera tongivnade spelare och dessutom fantastiska rollspelare och komplementspelare. Tomas Holmström har en mycket stor del i årets seger, Franzén lika så och Micke Samuelsson har jobbat, jobbat och jobbat.

Till detta kommer slutspelets MVP Henrik Zetterberg, framtidens Lidström Nicklas Kronvall och den gamle festprissen Andreas Lilja. Tillsammans med en ryss

Kvinnor är idioter

För er där ute som försöker påstå att det kvinnliga könet är mycket smartare än det manliga. Läs detta.

Återkom sedan med kommentarer.

De vita strecken förbryllar mig

Jag kommer ursprungligen från en liten ort i södra Sverige som heter Hässleholm. När jag idag återvände dit upptäckte jag något konstigt, anmärkninsvärt, förbryllande.
I stadens största park, Hembygdsparken har kommunen valt att måla det första och de andra trappsteget vitt. Detta har fått mig att undra. Vitmålarfärg på trappsteg gör att man ser dem bättre, detta har jag full förståelse för. Men varför bara måla det första och det sista?
Det måste ju vara just de trappstegen som är de enklaste att upptäcka. Och om det vore så att kommunen ansåg att trappstegen är svåra att upptäcka, varför inte färga alla? Varför bara vitmåla det första och det sista?
Kanske har kommunen ont om pengar och har bara råd att måla två trappsteg per trappa. Och hade det inte varit bättre att vänta och måla tills man hade pengar till att måla allt. Eller kanske kommer det att ske målning i etapper?
Hur som helst ser det skoj ut.

Nästa vecka i meningslösa grubblerier - vilket är det första och vilket är det sista trappsteget i en trappa? Var börjar den och var slutar den?

Första steget mot ett friskare USA

Snart är demokraternas presidentkandidat utsedd och det som många tidigare trott verkar även bli verklighet, Barack Obama kommer bli nominerad.
Detta är det första steget mot ett friskare USA. Ett USA som inte invaderar stater på tvivelaktiga grunder, ett USA vars ledare aktivt vill delta i utrikespolitiken och en president som kan hålla ett tal utan att trilla på orden.
Men det är som sagt bara det första steget. Det andra är att lyckas slå John McCain i det riktiga presidentvalet. Något som kan bli nog så svårt då McCain har otroligt mycket mer erfarenhet än Obama.  Gubbens äldsta son är ett år äldre än Obama.
Vietnamn-veteranen McCain har dessutom större trovärdighet i den viktiga utrikespolitiken och det finns en risk att den unge Obama kommer ses som en pojkvasker under debatterna med McCain. Vilket han ju faktiskt är i jämförelse.
Men den stora frågan jag ställer mig är inte huruvida McCain har bättre meriter eller om Obama är en bättre talare. Den viktigaste frågan, den jag tror kommer avgöra hela presidentvalet. Är USA redo för en svart president?

Ansvaret för censur ska ligga hos tidningarna

Sverige har idagen en av världens absolut bästa tryckfrihetsförordningar och yttrandefrihetsgrundlag. Detta är självklart något vi måste värna om.
Dagens största hot mot tryckfriheten är inte heller allmänhet eller poliktiker. Dagens största hot mot lagstiftningen är journalisterna själva.
Med den skandaljournalistik som idag bedrivs där varje liten detalj övedrivs och källkritik knappast längre är något som tillämpas så är det inte så konstigt om poliser och politiker tröttnat på att ständigt bli felciterade eller tagna ur sitt sammanhang. Varje liten spekulation som en polis gör och en journalist hör blåses upp.
Vi har sett det åtskilliga gånger de senaste månaderna.
Bildpublicering är ett annat fall som bör granskas. Där tidningar tidigare var restrektiva med att publicera bild och namn gör man det nu mer eller mindre uteslutnade. Ta fallen med den lilla flickan som mördades vars begravning sändes i statlig TV och den nyss omkomne värnpliktige som nämndes med både namn, bild, ålder och hemvist i våra största skandalblaskor (kvällstidningar).
Den dagen journalister förlorar sin tryckfrihet och inskränkingar i yttrandefriheten görs, den dagen kommer i alla fall jag säga "skyll er själva".


Sjuka får skylla sig själva

Om du är så idiotisk så att du väljer att gå och bli sjuk eller kanske hamnar i en deprission så får du skylla dig själv. Det är inte jag som säger det. Det är regeringen. En handläggare på försäkringskassa ger idag utlopp för sin oro inför det förslag som väntas klubbas genom i riksdagen imorgon.
Om du är så dum så att du går och blir sjuk då får du skylla dig själv. Ryck upp dig och ta ett nytt jobb. Någon hjälp till tillfrisknad kommer du inte få från oss.
Jag kan tycka att det är en bra idé att se till så att vi minimerar antalet sjukskrivna och förtidspensionerade. Vad jag inte tycker är bra att är att tvinga folk att ta ett nytt jobb, ett jobb som kanske inte stämmer överrens med dennes utbildning, kanske till och med tvinga dem flytta och allt detta enbart för att spara pengar.
Hade den ekonomiska situationen i Sverige varit värre än den är idag så hade jag förstått detta osmakliga försök till att spara in pengar till statskassan. Men om man kan ge miljonärer skattesänkningar på flera hundratusen kronor samtidigt som man sparar in på a-kassa och sjukvårdsförsäkring är det något som är galet.

Tur att det inte var ungarna

När jag var liten hände det att jag fick sitta kvar i bilen när mamma eller pappa skulle utföra något ärende på stan. Vet hur den hund som koktes till döds i en bil i Värmland känner sig således. Först är det rätt kul att sitta där. Det passerar en hel del skump folk utanför fönstret som man argsint måste stirra bort från bilden. Speciellt om de bär blå uniform och ful mössa. Det lärde pappa mig.
Tyvärr är inte denna ensidiga argaleken sysselsättning något långvarit nöje utan rätt snart börjar man leta efter andra sätt att fördriva tiden på. Räkna gatustenar, fönster, bilar, cyklar, blommor, ja kort sagt, "räkna-allt-möjligt"-sysselsättningen tar vid. Vet inte om hundar kan räkna, men de sägs ju vara intelligenta så varför inte.
Efter en stunds räknande börjar värmen komma på allvar och svetten börjar rinna. Du vill öppna dörren, men hör hela tiden mammas förvarning om att "du går inte ut ur bilen själv. Det är farligt och jag är snart tillbaka." Snart, detta otroligt knäppa ord som inget vet hur långt det är. Du kokar, det är varmt. Du känner hur du sakta tynar bort.

Som sagt, tur att det inte var ungarna som lämnades kvar i bilen.


Läste aldrig instruktionsboken

Läste precis hur man ska bygg upp en blogg för att hamna högt upp i googles söklista.

Tror inte namnet på bloggen är speciellt välanpassat då... Misantropiskt Alla ni som sökt efter det ordet på google senaste året räcker upp en missnöjd näve i luften. Inte en enda... typsikt.

Härlig dag i sportens värld

Började eftermiddagen med att se Sveriges landslag i fotboll skämma ut sig mot ett B-betonat Ukraina. Inget ont om Ukraina som fotbollsnation, de hamnade i en stark kvalgrupp och har kvaliteter som gör att de borde gått till slutspel. Otur att de inte är där helt enkelt.
Spelet som landslaget producerade var dock beklämmande. Inte undra på det egentligen. Vi har en vänsterback som är högerback, en högerback som är mittfältare, en målvakt som inte spelat en tävlingsmatch av betydelse sedan Teddy Lucic var med i landslaget och målvaktsreserv som får en polsk riksdag att verka stabil.
Till detta kommer en skadad Linderoth, en betänkligt darrande Petter Hansson och en Fredrik Ljungberg ur form.
Det kan bli en kul sommar, men väldigt mycket talar emot det.

Fortsatte sedan kvällen med handboll och tänkte i mitt stilla sinne att jag äntligen skulle få se handbollsherrarna spela OS igen. Matchen började bra. Tomas Svensson plockade bollar som andra plockar dammråttor och försvaret såg som vanligt stabilt ut. Men anfallet. Precis som fotbollslandslaget hade handbollens dito förbaskat svårt att få bolluslingen i mål. Den ville inte in. Och spelet blev sämre och sämre.
Bara det faktum att inte förbundskapten Linell inte tog ut Kim Andersson som redan i förhandsintervjun visade tecken på att vara i en fruktansvärd obalans. Andersson är en fantastiskt handbollsspelare, men att tro att man kan slå Island utan att ens högernia gör ett enda mål på 60 minuters spel är naivt.

Inget OS för handbollsherrarna. Och antagligen inget EM-spel för herrarna efter gruppspelet.

Slutligen - Tomas Svensson, tack för allt!


Fler unga uteliggare

Antalet unga uteliggare i Stockholm ökar.
Den borgerlia majoriteten tror det beror på ett minskat antal hyresrätter.
Och det minskade antalet hyresrätter beror på..?

Kanske börjar det gå upp för några vad en moderat bostadspolitik leder till.

RSS 2.0
Creeper