Kommer FRA-lagen ha någon effekt?

Det ska direkt sägas att jag inte är någon expert, varken vad gäller juridik, datateknik eller militär strategi. Så nedanstående bör betraktas som oinsatta, pinsamma och naiva tankar kring en lag som underteckand ej läst igenom.

Jag undrar i mitt stilla sinne om FRA-lagen kommer att ha någon egentlig betydelse. Jag undrar vilka eventuella terrorhot som kommer kunna avvärjas. Hur ser hotbilden ut mot Sverige? Finns det några terrorister som skulle få för sig att till exempel spränga Drottningholm?

Låt oss för en stund säga att så är fallet. För att planeringen inför detta dåd ska fastna i FRA:s nät måste den dels ske med e-post, inte var krypterad, inte skriven i chiffer, samt att e-posten någon gång måste passera Sveriges gränser. Det vill säga att de som planerar attentatet måste i klartext skriva i ett mejl som måste gå via servrar i utlandet för att överhuvudtaget plockas upp.

Alltså, inhemska terrorister kommer med största sannolikhet inte åka fast. Terrorister med större intelligens än en badboll kommer antagligen inte heller åka fast. Med andra ord kommer bara de åka fast som är så korkade att de i klartext skriver e-post från utlandet till Sverige eller tvärtom att åka fast. Men personliga åsikt är att de terrorister som gör detta antagligen är så korkade att de skulle åka fast i alla fall.

Lagen vänder sig inte mot inhemska terrorister så som motorcykelgäng. Dessa kommer inte omfattas av den ny lagen då större delen av deras verksamhet sker inom landets gränser. Så min fråga igen är, hur ser hotet från utlandet ut?

TV har talat om ett ökat hot mot våra trupper utomlands. Detta är inte ett specifikt hot mot just svenskar utan ett resultat av dåligt förd politik i bland annat Afghanistan som gör att landets militanta grupper börjar vädra morgon luft och blir mer aggressiva. Alltså inte ett specifikt hot mot Sverige.

Lagen kommer alltså inte skydda oss mot inhemska terrorister. Den skyddar oss inte om människor skrev mejl i kod. Och hotet mot Sverige från utländska terrorister verkar inte vara speciellt stort. Varför ska vi då övervaka samtliga svenskar? Vad finns det för anledning till att rösta igenom denna lag?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Blogglista.se Bloggar.Topplista.se - topplistan med de bästa bloggarna - lägg till din blogg du också! Affärsverksamhet bloggar Allmänt