Ansvaret för censur ska ligga hos tidningarna

Sverige har idagen en av världens absolut bästa tryckfrihetsförordningar och yttrandefrihetsgrundlag. Detta är självklart något vi måste värna om.
Dagens största hot mot tryckfriheten är inte heller allmänhet eller poliktiker. Dagens största hot mot lagstiftningen är journalisterna själva.
Med den skandaljournalistik som idag bedrivs där varje liten detalj övedrivs och källkritik knappast längre är något som tillämpas så är det inte så konstigt om poliser och politiker tröttnat på att ständigt bli felciterade eller tagna ur sitt sammanhang. Varje liten spekulation som en polis gör och en journalist hör blåses upp.
Vi har sett det åtskilliga gånger de senaste månaderna.
Bildpublicering är ett annat fall som bör granskas. Där tidningar tidigare var restrektiva med att publicera bild och namn gör man det nu mer eller mindre uteslutnade. Ta fallen med den lilla flickan som mördades vars begravning sändes i statlig TV och den nyss omkomne värnpliktige som nämndes med både namn, bild, ålder och hemvist i våra största skandalblaskor (kvällstidningar).
Den dagen journalister förlorar sin tryckfrihet och inskränkingar i yttrandefriheten görs, den dagen kommer i alla fall jag säga "skyll er själva".


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Blogglista.se Bloggar.Topplista.se - topplistan med de bästa bloggarna - lägg till din blogg du också! Affärsverksamhet bloggar Allmänt