Den 13:e otursdag för EU-fördraget

Det verkar nu vara klart att Irland säger nej till EU:s nya fördrag och med det borde denna karusell vara slut för den här gången.

För er som inte är så insatta så finns det borde för och nackdelar med den nya konstitutionen med namnet Lissabonfördraget.

Beslutsprocessen kommer bli avsevärt mycket snabbare. Idag kan det ta mer än fem år mellan förslag och lag. Även klarheten i vad som gäller skulle bli tydligare. Idag är unionen uppbyggd på en mängd fördrag som i den nya konstitutionen skulle samlas och göras tydligare vilket på så sätt skulle underlätta beslutsfattandet.

Där finns dock en mängd nackdelar också. Den främsta anledningen till att jag är emot är att röstningsförfarandet skulle ändras på ett sätt som gör att små länder enklare blir överkörda av de större, något som skulle missgynna den politik som förs i EU. Min andra invändning är att Sveriges utrikespolitik i princip skulle bli värdelös i detta nya EU.

Sista ordet i den här frågan är absolut inte sagt och mycket talar för att Irlands nej knappast kommer hindra Sveriges riksdag från att i höst/vinter röst igenom Lissabon-fördraget. Frågan är vad som kommer hända på Irland och vilken form konstitutionen kommer ha när den är klar.

Kommentarer
Postat av: Gubben

Under alla omständigheter är det ett mycket intressant läge som uppstått.

Det borde ge konsekvenser i någon form kan vän av ordning tycka men politiker i EU är lite "eljest" som norrlänningen säger...

2008-06-15 @ 09:09:04
URL: http://gubben.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Blogglista.se Bloggar.Topplista.se - topplistan med de bästa bloggarna - lägg till din blogg du också! Affärsverksamhet bloggar Allmänt