Öppet brev till Sveriges riksdag angående FRA-lagen

Sverige 2008-06-11

Ärade riksdagsledamöter,


Den 17 juni kommer ni alla infinna er i riksdagshuset för att fatta ett av vår tids största principiella beslut. Detta är inte någon överdrift. Det beslut ni då kommer att fatta kommer att ha stor betydelse för våra barn och deras efterlevande.


FRA-lagen som den kallas, kommer ge Försvarets radioanstalt rätten att köra all till utlandet gående svensk tele- och datakommunikation genom sina filter. Med andra ord kommer all trafik från Sverige till utlandet vara avlyssnad. FRA kommer att avlyssna samtliga svenskar. Denna enorma kränkning av den personliga integriteten saknar motsvarighet i svensk historia.


För att skydda oss mot främmande makt samt ett allt större och växande terroristhot menar många att denna lag är ett nödvändigt ont. För att skydda oss mot ett växande hot krävs det av oss att vi offrar lite av vår personliga frihet. Min mening är att den som är beredda att offra lite av sin frihet för att känna sig mer säker, varken förtjänar säkerhet eller frihet.


Lagen kommer med stor sannolikhet få till följd att vanligt hederligt svenskt folk börjar tänka efter när de skriver brev och talar i telefon. De vet med säkerhet att det de säger kommer avlyssnas och ingen vill gärna ha med sitt namn i akter hos FRA, lika lite som vänstersympatisörer ville bli kartlagda av Säpo.


Denna personliga censur kommer att skada den svenska demokratin hårt.


Ingen kan heller säga vad lagförslaget kommer att innebära för framtiden. När väl första dammluckan tvingast upp, vad är det då som säger att inte hela fördämningen kommer att brista. Självklart menar nog många, för att fortsätta metaforen, att dammluckan öppnas just på grund av att dammen inte ska brist. Men, ärade ledamöter av Sveriges riksdag, en öppnad dammlucka hindrar inte dammen för att fyllas på med än mer vatten.


Lagen är det första steget för att avrusta skyddet för den personliga integriteten, en rätt som tydligen inte är grundlagsskyddad. Yttrandefriheten är det däremot. Tryckfriheten likaså. Om en lag kan innebära kränkningar av dessa två friheter, är den då förenlig med svensk grundlag?


Ytterst, ärade riksdagsledamöter, handlar det hela om att ni röstar så som ni finner vara nödvändigt. Det är ni som kommer att dömas av eftervärlden. Vilket kommer vara ert arv?


Denzel Millaki

[email protected]


PS. Detta brev är inte postat till någon i riksdagen. Om någon av er som läser detta ser det som en god idé att skicka detta vidare, gör gärna det. DS.



Mer på ämnet:

Aftobladets artikel


"Alla har något att dölja"

Centerpartistens Fredrick Federleys blogg

Fler bloggar (fyller på efterhand):

Magnus Andersson

Fler inlägg om FRA-lagen på denna blogg går att finna genom att söka på "FRA"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Blogglista.se Bloggar.Topplista.se - topplistan med de bästa bloggarna - lägg till din blogg du också! Affärsverksamhet bloggar Allmänt