Svårt att inte se EU som hycklare

I och med att flera EU-länder gärna ser att man riktar sanktioner mot Ryssland för att de erkänt de två utbrytarrepublikerna i Georgien så är det svårt att inte se hela EU som ett gäng hycklare.

För inte så länge sedan erkände många länder inom Unionen Kosovo, en utbrytarrepublik av samma mönster som Sydossetien och Abchazien. En stor del av invånarna i Kosovo är albaner, de känner sig förtryckta av den serbiska statsmakten och önskar vara egen republik.

Allt detta stämmer överrens med de båda georgiska landsdelarna. Men tydligen är det skillnad på utbrytarstat och utbrytarstat. Kosovo erkänns av större delen av Europa och Serbien fördöms för sitt agerande. Idén med Sydossetien och Abchazien förkastas däremot och Ryssland fördöms för sitt agerande. Någon som ser sambandet?

Dock är inte Ryssland bättre vad gäller hyckleri. Eller rättare sagt, det svider när det handlar om egna landsdelar som vill lämna. Ta Tjetjenien som exempel, detta nästan tio år långa inbördeskrig som ingen vågar skriva om.

Att ha principer och våga stå upp för nya republiker som känner sig förfördelade är sin sak. Det kan vara modigt och till och med lite vackert i någon romantisk nationalistisk mening. Men att bara göra det när det passar ens egna mål, ens egna ideal eller när man som i faller med Kosovo, ytterligare vill straffa Serbien och Ryssland för inbördeskriget på Balkan, är idiotiskt.

Jag antar att Serbien, om det inte vore för dess nyvunna EU-strävan, skulle vara ett av de första länderna som tillsammans med Ryssland erkände Sydossetien och Abchazien.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Blogglista.se Bloggar.Topplista.se - topplistan med de bästa bloggarna - lägg till din blogg du också! Affärsverksamhet bloggar Allmänt