Yttrandefriheten är hotad - av Internet

Jag är precis lika upprörd som alla andra över att bloggare i framtiden kan tvingas till "åsiktsregistrering"

Dock har Internet gjort att diskussionen om vad som är okej och inte okej att publicera tagit fart. Som journalist vet jag att diskussionerna på många tidningar går rätt vilt till. Det går idag att få betydligt mer information från forum som tex flashback än vad en ansvarskännande chefredaktör skulle få för sig att trycka i sin tidning.

Namnpublicering är en sak som tidningarna idag är mycket restrektiva med. På Internet finns ingen spärr iform av en chefredaktör. De "gatekeepers" som finns på tidningar och media med ansvariga utgivare finns inte på forum och bloggar.

Detta medför problem, för tidningar och journalister vill alltid berätta så mycket som möjligt för sina läsare utan att hänga ut folk. Dock gör de inte det för att de kan få allvarliga följder i form av böter eller till och med avsked. På Internet kan folk berätta precis vad som helst utan att det får någon som helst konsekvens. Ett stort problem

Som jag ser det kommer det i frågan om namnpublicering hända en av två saker. Antingen kommer tidningarna att börja trycka namnet på misstänkta bankrånare och mördare innan dessa dömts eller så kommer bloggare och forumskribenter i framtiden inte kunna vara anonyma.

Båda alternativen är i förlängningen allvarliga hot mot yttrandefriheten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Blogglista.se Bloggar.Topplista.se - topplistan med de bästa bloggarna - lägg till din blogg du också! Affärsverksamhet bloggar Allmänt